bland annat förkortning

Publicerad den

av

inom

Bland annat förkortning

Det finns många sätt att förkorta ord i svenska språket, men vissa förkortningar väcker extra många frågor. En klassiker är hur du egentligen skriver “bland annat” som förkortning. Är det med punkt, mellanslag, eller både och? I den här artikeln får du snabbt kläm på hur det fungerar så du slipper undra nästa gång du skriver ett mejl, en rapport eller ett inlägg på sociala medier.

Så här skriver du förkortningen för bland annat

När du ska förkorta “bland annat” finns det faktiskt två helt godkända sätt. Det vanligaste och mest rekommenderade är att du skriver bl.a. med punkter. Det visar att orden är avbrutna mitt i, vilket gör det tydligt för läsaren vad som menas.

Men det finns också ett alternativ där du använder mellanslag: bl a. Det funkar det med men du måste vara lite mer uppmärksam. Om du till exempel skriver ett dokument där texten automatiskt radbryts, kan bl hamna på en rad och a på nästa. Det ser inte så snyggt ut. För att undvika det måste du använda ett så kallat fast mellanslag, vilket du ofta gör med specialkommandon som kan skilja sig mellan program.

Skillnaden mellan bl.a. och bl a i praktiken

För att hjälpa dig välja vilket skrivsätt som passar bäst kan du fundera på i vilket sammanhang du skriver. Är det ett sms till en kompis eller en snabbt klottrad anteckning i mobilen? Då kanske du inte bryr dig så mycket. Men skriver du något mer formellt, som en rapport eller text till en hemsida, då vill du nog att det ska vara språkligt snyggt och lättläst.

Här är vad du ska tänka på:

  • bl.a. är tydligare i formella sammanhang och minskar risken för missförstånd
  • bl a kräver mer eftertanke för att undvika klumpiga radbrytningar
  • Båda skrivsätten är språkligt godkända, så du gör inte “fel” oavsett vad du väljer

Men om du vill ha ett enkelt svar: kör på bl.a., så är du alltid på den säkra sidan.

Varför punkter är att föredra i bl.a.

Det handlar faktiskt inte bara om stil, utan även om grammatik. När man förkortar ord mitt i, alltså bryter av dem, kallas det för en avbrytningsförkortning. Det är då det är viktigt att använda punkt för att visa var orden är avhuggna. Så för “bland” och “annat” som båda kapas efter första bokstäverna blir det naturligt att markera det med punkter: bl.a.

En punkt för varje avklippt ord. Det är regeln som gör det enkelt att förstå varför bl.a. är det skrivsätt som föredras i både böcker, tidningar och officiella texter.

Vanliga misstag och hur du undviker dem

Det kanske låter enkelt, men det finns några vanliga misstag som dyker upp gång på gång. Ett av de allra vanligaste är att någon skriver bla, alltså helt utan vare sig punkt eller mellanrum. Det ser kanske smidigt ut vid första ögonkastet, men det räknas inte som en korrekt förkortning. Det blir i praktiken ett nytt ord som inte betyder någonting i svenskan.

Ett annat misstag är att använda bl. a. med punkt och mellanslag blandat. Det är inte heller korrekt. Antingen har du punkt mellan båda orden (bl.a.) eller mellanslag mellan båda (bl a), men inte en mix.

Här är en snabb lista på vad du ska undvika:

  • bla (helt utan punkt eller mellanrum)
  • bl. a. (blandning av punkt och mellanslag)
  • BL.A. (förkortningar skrivs inte med versaler i löpande text)
  • bl.a.
  • bl a (men med fast mellanrum!)

Förkortningar i allmänhet, inte bara bland annat

Det är inte bara “bland annat” som orsakar förvirring. Många svenska uttryck har förkortningar som följer ungefär samma mönster. När du lär dig grunden kring hur avbrytningar och punkter fungerar, så får du också bättre koll på hur du ska skriva andra förkortningar rätt.

Några exempel du säkert stöter på:

  • t.ex. = till exempel
  • m.m. = med mera
  • osv. = och så vidare
  • ca = cirka (här behövs inte punkt eftersom det inte är en avbrytning)

Alla dessa följer liknande regler som bl.a., så om du förstår den logiken blir det plötsligt mycket enklare att skriva korrekt.

Tips för att slippa slarvfel i din text

När du skriver på dator eller i mobilen kan små fel lätt smyga sig in, särskilt med förkortningar. Du kanske skriver fort, autokorrigeringen kanske ställer till det, eller så bara råkar du glömma punkterna. För att undvika det finns några enkla knep:

  • Använd stavningskontroll, många program markerar bla som fel
  • Skapa kortkommandon, till exempel i mobilen kan du ställa in att bla automatiskt ändras till bl.a.
  • Läs igenom din text högt, det hjälper dig upptäcka konstiga avbrott i flytet

Det tar några sekunder extra men det gör stor skillnad när du vill att texten ska uppfattas som proffsig och lättläst.

Exempel på hur du använder bl.a. i meningar

För att du ska känna dig trygg när du använder förkortningen i praktiken, kommer här några exempel på hur du kan skriva den i vanliga meningar:

  • Jag gillar att läsa om språk, bl.a. hur olika förkortningar fungerar.
  • Vi kommer att gå igenom flera delar i kursen, bl.a. grammatik, skrivregler och textanalys.
  • Hon har bott på många ställen, bl.a. i Göteborg och Uppsala.

Det viktiga är att du ser till att bl.a. aldrig hamnar i början av en mening. Precis som med andra förkortningar ska de komma mitt i eller i slutet. Det ger ett naturligare flöde i texten.

Vad du alltid ska komma ihåg om bland annat förkortning

Oavsett om du gillar mellanslag eller punkt, så är det viktigaste att du inte slarvar bort tydligheten. Det är faktiskt ganska enkelt att komma ihåg hur förkortningen för bland annat ska skrivas. Bara du har rätt vana. Och nu när du har det, kan du med gott självförtroende använda bland annat förkortning i dina egna texter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *